کود اوره پریل چیست؟ اوره یک ترکیب آلی با فرمول شیمیایی CO(NH₂)₂ و از انواع کودهای نیتروژن میباشد و معمولا به دلیل جبران کمبود عنصر مورد نیاز برای رشد گیاه از کود اوره استفاده میکنند. اوره به طور طبیعی در بدن انسانها و موجودات زنده تولید میشود اما اوره منصوعی نیز برای بسیاری از مصارف از جمله کشاورزی تولید میگردد.
اوره مصنوعی توسط آمونیوم غیرهیدرات، تولید می گردد و به کشاورزان کمک میکند تا بیشترین مقدار نیتروژن را با کمترین قیمت برای محصولات کشاورزی خود بهکار گیرند. پیش از انتخاب کود مناسب برای خاک، باید به شناخت ویژگیها و خواص خاک اقدام نمود و این شناخت اصولا از طریق نمونه برداری از خاک مورد نظر انجام میشود. کشاورزان هنگام استفاده از کود اوره باید به برخی نکات توجه داشته باشند تا بر اثر واکنشهای شیمیایی نیتروژن از بین نرود.
کود شیمیایی اوره پریل
کود اوره پریل شیراز در بخش های مختلفی کاربرد دارد اما ۹۰ درصد کل تولید آن که مهمترین زمینه کاربرد آن نیز به شمار میرود در کشاورزی است. کود اوره پریل دراندازه ۱ الی ۲٫۴ میلیمتر در دسترس میباشد و باید توجه داشت که این کود را نباید در جاهای مرطوب نگه داری نمود. توجه داشته باشید که این کود نباید به هیچ عنوان در کنار رطوبت قرار بگیرد تا علاوه بر تاثیرات شیمایی بتوان از کلوخه شدن کود جلوگیری نمود.
فرآیند ساخت کود اوه پریل
اوره زمانی تولید میشود که دیاکسیدکربن با آمونیاک غیرهیدرات واکنش میدهد. اورهای که از این فرآیند بدست میآید، فرآوری میشود تا به شکل دانهها یا توپکهای جامد بهنام پریل در آید.
فرآیند ساخت کود اوره تحت فشار بالا و در دمای ۱۸۰ درجه اتفاق میافتد. در نظر داشته باشید که اوره خشک کاملاً در آب حل میشود، پس حتما تا قبل از مصرف آن را از رطوبت دور نگه دارید.
همانطور که در بالا نیز ذکر شد، اوره با استفاده از آمونیاک و کربن دی اکسید در فشار بالا طی دو مرحله، طبق واکنشهای زیر تولید میشود.
۲NH3 + CO2 ⇔ NH2COONH4 (ammonium carbamate)
NH2COONH4 ⇔ H2O + NH2CONH2 (urea)
میزان مصرف کود اوره
میزان مصرف کودهای شیمیایی ازجمله کود اوره با توجه به نوع خاک، آب و هوا، زراعت قبلی، میزان و کیفیت آب و … متغییر خواهد بود. اما پس از انجام تجزیه خاک و تعیین عناصر غذایی موجود در خاک توصیههای فنی لازم بر حسب نیاز مزرعه، به کشاورز ارائه میگردد.
اصولا مصرف کود اوره یا نیترات آمونیوم در خاکهای سنگین طی سه نوبت و در خاکهای سبک در چهار نوبت انجام میگیرد. در حالت کلی، اوره میتواند بیشترین مقدار نیتروژن را در اختیار خاک و کشت قرار دهد. و میتوان آن را به تنهایی استفاده کرد به همراه دیگر کودها بصورت مخلوط استفاده نمود.
عوارض کود اوره پریل
از مشکلاتی که کشاورزان اصولا با کود اوره دارند، روش نگهداری آن میباشد. به دلیل واکنشهای شیمیایی که با مصرف اوره در خاک ایجاد میشوند، مراقبتهای ویژهای باید صورت گیرند تا آمونیوم تبخیر نشود. قابلیت انحلال بالای اوره باعث میشود که انبار نمودن آن ضرورتاً به حالت خشک صورت گیرد و این امر برای مزارع بزرگ بیشتر به چشم میخورد.
در اینجا به معرفی برخی نکات در رابطه با کود اوره میپردازیم:
-
اوره همیشه به عنوان منبع اولیه نیتروژن گیاهان نبوده است.
قبل از کشف کود اوره، از منابع ارگانیکی چون ادرار، خاک تیره، کود حیوانی و کمپوست استفاده میشد اما در طول زمان، از سایر ترکیبات شیمیایی به عنوان کودهای نیتروژن استفاده میشود که حتی جایگزین مناسبتری برای کود اوره میباشند که از لحاظ اقتصادی و حمل و نقل نیز مقرون بهصرفه است. ۹۰٪ کودهای تولیدی اوره که به صورت مصنوعی تولید میشود در تولید کودها استفاده میشود.
-
آسیب به گیاهان به دلیل وجود ناخالصیها و استفاده نادرست از کود اوره
از مشکلاتی که ممکن است این کود برای گیاهان ایجاد کند، وجود ناخالصیهای موجود در کود اوره به نام بورت (C2H5N3O2) است که در خاک تجزیه میشود.
فرآیند تجزیه به زمان نیاز دارد و در این زمان، میتواند گیاهان را مسموم کند. کود اوره همانند دیگر کودها خود به تنهایی ممکن است به دیگر گیاهان آسیب برساند. آسیبهایی همچون از بین بردن جوانه زنی بذر. همینطور «سوختگی» محصولات به دلیل مقدار زیاد نیتروژن.
-
تجزیه کود اوره توسط باکتری های موجود در خاک
در جهت جذب نیتروژن موجود دراوره (CH4N2O) برای گیاه، این ماده باید به آمونیاک (NH3) یا یونهای آمونیوم (NH4+) و یونهای بیکربنات (HCO3−) تبدیل شود. بهطور طبیعی، باکتری اکسید کننده آمونیاک (AOB)، این فرآیند را به کمک آنزیم اوریاز (Urease) سرعت میبخشد.
در طی فرآیندی به نام «ترکیب با نیتروژن»، آمونیاک اکسید میشود و نیتریت تولید میگردد. باکتری اکسیدکننده (NOB)، نیتریت را اکسید میکند و نیترات بدست میآید. دو ترکیبی از نیتروژن که بیشترین قابلیت جذب توسط گیاه را دارند، آمونیوم و نیترات هستند.
-
اثر کود اوره روی pH خاک
در طول فرآیند نیتروژندار کردن، خاک اسیدی میشود، یعنی تعداد یونهای آزاد نیتروژن (H+) در خاک افزایش مییابد. هنگامی که گیاهان یونهای آمونیوم را جذب میکنند (NH4+)، یونهای هیدروژن را در محیط خاک آزاد میشود که در نتیجه، باید به کمک ترکیباتی چون کربنات کلسیم مؤثر (ECC) میزان اسیدیته اضافی خاک را از بین برد و خاک را به حالت خنثی نزدیک کرد.
-
رشد سالم گیاهان به کیفیت وابسته است، نه کمیت
مقدار زیاد کود اوره، روی گیاه اثرات منفی دارد. همچنین این موضوع روی محیط پیرامون نیز اثرات منفی میگذارد، نشت این ماده از آبهای کشاورزی به سایر آبراههها میتواند خطرناک باشد. بنابراین، اگرچه کودهای اوره با آب و هوا سازگار بوده است. و از لحاظ اقتصادی مناسب هستند، اما باید هنگام استفاده توجه داشت تا بیشترین کارایی را از آنها دریافت نمود و کمترین اثر مخرب بر محیط زیست وارد کرد.
زمان استفاده کود اوره در کشاورزی
گیاهانی که در خاکهای اسیدی بهتر رشد میکنند، کود اوره بهترین گزینه است که موحب اسیدیشدن خاک میشود. این کود در کشت محصولاتی چون ذرت، توت فرنگی و سایر گیاهانی که به نیتروژن بالایی نیاز دارند، مورد استفاده میگیرد.
زمان مصرف با توجه به نوع گیاه کشت شده و نوع خاک متفاوت میباشد. به عنوان مثال برای پنبه در هنگام کشت به خاک افزوده میشود. برای گندم بهترین زمان استفاده در هنگام جوانه زنی و برای سبزیجات این اتفاق در فصل رشد باید استفاده شود.
اصولا از این کود باید در فصول سرد سال استفاده کرد به دلیل اینکه در دوره های گرم، urea در تماس با مواد گیاهی، تمایل دارد به آمونیاک تبدیل شود که این موضوع باعث کاهش جذب نیتروژن به گیاه خواهد شد.
مزایا و معایب کود اوره پریل
مزایا کود اوره:
- علاوه بر هزینه مقرون به صرفه آن میتوان به تولید مقادیر بالای نیتروژن برای گیاه اشاره داشت.
- استفاده از این کود برای مواردی که خاک اسیدی باشد.
- به دلیل عدم آتش گیری و انفجار براحتی میتوان آن را ذخیره نمود..
- امکان ترکیب با سایر کودها.
- روشهای استفاده آسان همچون محلول پاشی و تزریق به خاک.
معایب کود اوره پریل :
- تحریک پوست، چشم و عوارض تنفسی.
- تورم پوست در صورتی که مداوم در معرض این کود قرار بگیرید.
- غلظت بالای آن در خون باعث آسیب به اندامهای بدن میشود.
- ایجاد بخارات سمی در صورتی که در نقطه ذوب بخار شود .
- یه دلیل اینکه به سرعت آب را جذب میکنند، نباید با نیترات آمونیوم ذخیره شود.
نتیجه گیری
همان طور که در توضیحات بالا گفته شد، از کود اوره برای مصرف در صنعت کشاورزی استفاده میشود. ضمن این که بهکارگیری این کود دارای مزایا و معایبی نیز میباشد. همچنین در این مطلب سعی کردیم شما را با عوارض استفاده این کود آشنا سازیم. امیدواریم خواندن این مطلب به شما کمک کرده باشد تا در این زمینه اطلاعات خوبی به دست آورید.
ممنون از پرهام شیمی
بزرگ وارین ،در صورت نیاز به هرگونه مواد شیمیایی در خدمت شما هستیم و همچنین میتوانید به صورت رایگان با مشاوران ما در ارتباط باشید. ۰۹۱۲۲۰۷۴۳۱۲ مدیر فروش پرهام شیمی
سلام خسته نباشید من حدود ۲۰تن کود اوره بخوام دارید که بخرم ازتون